Gearboxes voor industrieel gebruik

Een gearbox is de Engelse benaming voor een versnellingsbak. Deze toepassing kennen we natuurlijk allemaal van een auto. Wanneer versnellingsbakken voor industrieel gebruik worden toegepast dan wordt meestal de Engelse benaming gebruikt en spreken we van gearboxes.

tandwielHet industrieel gebruik van gearboxes is eigenlijk hetzelfde als in een auto of ander motorvoertuig. Een bepaalde beweging die door een motor wordt geproduceerd moet in snelheid of kracht verhoogd worden. Een Hansen gearbox, versnellingsbak of tandwielkast kan hiervoor zorgen.

Door tandwielen van verschillende formaten in elkaar over te laten lopen kan een langzaam draaiende motor versneld worden of een beweging met weinig kracht versterkt worden. Bij machines in industriële bedrijven is dit in zeer veel gevallen noodzakelijk.

Snelheid toe laten nemen met gearbox

versnellingsbakEen versnellingsbak in een auto zorgt er gewoonlijk voor dat de snelheid van het voertuig toeneemt. De motor blijft altijd binnen een bepaald aantal toeren roteren. In het begin breng je de auto in beweging in de eerste versnelling waarbij weinig kracht nodig is om een voorwaartse beweging te maken.

Naarmate je schakelt in een hogere versnelling komt het originele tandwiel in een steeds kleiner verzet te draaien waardoor de wielen sneller draaien terwijl de motor hetzelfde aantal toeren draait. Een gearbox voor industrieel gebruik kan dit ook realiseren. Zo kan een elektrische motor bijvoorbeeld een schuurband of een zaag ontzettend snel laten spinnen door de originele rotatie met tandwielen in snelheid toe te laten nemen.

Tandwielkast voor meer kracht in industrie

industrieOm een ander industrieel gebruik van een gearbox uit te leggen, maken we opnieuw een vergelijking met de versnellingsbak van een auto. Als je een auto namelijk in de vijfde versnelling hebt staan kan je niet wegrijden met het voertuig.

De motor levert niet voldoende kracht om in deze versnelling een voorwaartse beweging te kunnen maken. In de eerste versnelling kan dit wel. Door de verhouding en het verloop van de tandwielen is een lagere snelheid mogelijk, maar kan je wel voor meer kracht zorgen. In industriële bedrijven zijn hier veel verschillende toepassingen voor.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stans of een pers die met veel kracht een langzame beweging naar beneden maakt om materialen te bewerken. Een gearbox maakt dit mogelijk.