Wereldreis door de Zaanstreek trekt opnieuw duizenden bezoekers

Bezoekers uit heel Noord-Holland en zelfs daarbuiten hebben op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart genoten van de derde editie van de Wereldreis door de Zaanstreek. Op 25 locaties in Zaanstad en Wormerland vonden 75 activiteiten plaats die tot doel hadden de diversiteit van de regio te belichten. Die doelstelling lijkt te zijn geslaagd, gezien het programma, de opkomst en de reacties van de deelnemers, ruim 4600 in getal.

De Wereldreis door de Zaanstreek telde dit jaar meer gezinsactiviteiten dan tevoren. Dat sloeg aan. Met name de workshops, maar bijvoorbeeld ook de optredens van muziektheatergroep Samba Salad en fado-zangeres Maria Fernandes sloegen erg aan. De Wereldboottochten van Wormer naar Zaandam en vice versa, met aan boord artiesten en auteurs, trokken meer deelnemers dan in eerdere jaren.

De officiële banden tussen Nederland en Marokko bestaan in 2005 400 jaar en dat was voor de organisatoren van de Wereldreis (Bureau Discriminatiezaken, Federatie Steunfuncties Minderheden en Welsaen) reden om een aantal Marokkaanse publiekstrekkers uit te nodigen. Zo traden onder meer auteur Abdelkader Benali en rapster Bad Brya voor het voetlicht, terwijl het ICT-project ‘Couscous en cacao’ en de foto’s die Sijmen Hendriks in Marokko maakte ook de nodige aandacht kregen. Burgemeester H. Meijdam sloot op 19 maart de bijeenkomst in Trefcentrum Famiri af met het uitspreken van zijn waardering voor de honderden vrijwilligers die de Wereldreis door de Zaanstreek mogelijk maakten en voor de ontmoeting tussen de diverse Zaanse bevolkingsgroepen en culturen die mede door de Wereldreis tot stand komt. Hij zei uit te kijken naar de Wereldreis van 2006. Die vindt dan plaats op 17 en 18 maart.

Voor een terugblik op de activiteiten van de Wereldreis 2005 kunt u terecht op de volgende pagina’s. Eind 2005 hopen we de evenementen voor maart 2006 te kunnen bekendmaken. De eerste voorstellingen voor de editie van volgend jaar zijn overigens inmiddels vastgelegd. Hopelijk bent u er dan ook weer bij. En wilt u nog wat foto’s zien van de Wereldreis 2005, kijk dan even bij www.webregio.nl (onder Kleppie).